پژوهشگر اجتماعی خط 3 بی.آر.تی مشهد گفت: باید با انجام اقدامات مختلف و استفاده از روشهای مطلوب افکارعمومی را با اجرای پروژههای حمل و نقلی همراه کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شهرداری مشهد، حیدری در دومین نشست مدیران حمل و نقلی شهرداری با سازمانهای مردم نهاد در خصوص احداث مسیر ویژه خط 3 بی.آر.تی بیان کرد: در سال 93 معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد درخواست انجام تحقیق پیامدهای مثبت و منفی اجرای مسیر ویژه خط 3 بی.آ.تی را ارائه داد که خوشبختانه در بین دستگاهها این معاونت در خصوص استفاده از تحقیق برای اجرای پروژههای حمل و نقلی پیشتاز است.
وی افزود: در گذشته نیز مطالعات فرهنگی و اجتماعی برای اصلاح خطوط اتوبوسرانی مشهد انجام شد که خوشبختانه این اقدام بدون کوچکترین تنشی اجرایی شد.
پژوهشگر اجتماعی خط 3 بی.آر.تی مشهد اضافه کرد: در خصوص خط 3 بی.آر.تی این سوال پیش میآید که اگر قرار است خط 3 بی.آر.تی مانند دیگر خطوط در شهر حرکت کند دیگر اجرای آن چه تفاوتی دارد؟ اما باید گفت یکی ازعناصر این خطوط ایجاد مسیر ویژه بوده که این اقدام سبب تنش در بین کسبه خیابان توحید شد.
حیدری بیان کرد: با توجه به این مهم در پیوست فرهنگی و اجتماعی پروژه خط 3 بی.آر.تی دلایل ضرورت آن و محدوده تحت تاثیر اولیه و ثانویه بررسی و همچنین انواع تاثیرات اجتماعی نیز شناسایی شد.
وی گفت: در این اقدام از568 مسافر، 695 کسبه و 82 راننده نظرسنجی شد که آمار متفاوتی به دست آمد.
پژوهشگر اجتماعی خط 3 بی.آر.تی مشهد گفت: طبق این پژوهش 10 درصد کسبه مخاطبان خود را اتوبوس سوار و 46 درصد کسبه نیز مخاطبان خود را شخصی سوار عنوان کردند لذا اجرای این پروژه قطعا در بین کسبه رضایت و نارضایتی دارد.
رضایت 92 درصدی مسافران از اجرای خط 3 بی.آر.تی
حیدری همچنین در خصوص ضرورت احداث تخلیه بار در حاشیه خیابان توحید عنوان کرد: طبق پژوهش انجام شده 33 درصد کسبه نیازمند حاشیه خیابان برای تخلیه بار بودند.
وی بیان کرد: همچنین در بین کسبه ناراضی، 19 درصد اعتقاد داشتند که اجرای این پروژه باعث کاهش رفت و آمد مشتری میشود اما در مقابل 17 درصد اعتقاد داشتند این پروژه سبب افزایش مشتریهای مغازه میشود.
پژوهشگر اجتماعی خط 3 بی.آر.تی مشهد با بیان اینکه این مطالعات قبل از اجرای پروژه مسیر ویژه خط 3 بی.آر.تی انجام شده است، گفت: در حال حاضر 92 درصد مسافران از اجرای پروژه رضایت دارند.
حیدری با تاکید بر همراه سازی افکارعمومی در خصوص اجرای پروژهها عنوان کرد: یکی از پیشنهادهای ما در این تحقیق اجرای پروژه دیگری در حوزه حمل و نقل بود تا تبعات اجرای پروژه مسیر ویژه این خط کمتر شود که این پروژهها میتواند حمل و نقل رایگان در هسته مرکزی شهر و یا تسهیل حمل و نقل درون شهری بانوان باشد.
وی تصریح کرد: همچنین این امکان وجود داشت در کنار اجرای این خط وجه مثبت دیگری مانند اصلاح طرح زوج و فرد خودرو، اصلاح عدم پرداخت بلیت اتوبوس، احداث پارکینگ رایگان در مقاطع حساس و... مدنظر قرار میگرفت تا تنشها کاهش پیدا کند.
پژوهشگر اجتماعی خط 3 بی.آر.تی مشهد عنوان کرد: در کنار آن پیشنهاد شد تا در یک پروسه یک ساله قبل از اجرای این پروژه در ابتدا رتبهبندی مقاطع از حیث جمعیت، تشدید قوانین ترافیکی در مقاطع حساس، تفکیک رنگی مسیر ویژه، جداسازی مسیر ویژه صرفا برای محدودسازی خودروها به صورت گل میخ و سپس جداسازی با نردهگذاری مسیر ویژه اجرایی میشد تا افکارعمومی با این پروژه همراه میشدند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه در مطالعات انجام شده از جامعه آماری کم توانان سوالی نشده بود که قطعا این مهم در مطالعات اجتماعی و فرهنگی اجرای خط دو بی.آر.تی عملیاتی خواهد شد.
***** اجرای پروژه خط 3 بی.آر.تی اتفاق مثبتی است
در ادامه این جلسه نماینده بنیاد چهارطبقه نیز عنوان کرد: در دوره ای هستیم که راجع به احتمالگرایی صحبت میکنیم که این موضوع در خصوص پروژه خط 3 بی.آر.تی نیز وجود دارد.
صالح شریفی گفت: هدف ما این است که توسعه اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در شهر اتفاق بیافتد که توسعه حمل و نقل در خدمت این توسعهها است.
وی با بیان اینکه اجرای پروژه خط 3 بی.آر.تی اتفاق مثبتی است، عنوان کرد: بحث به وجود آمده در خصوص جزییات اجرای این پروژه است.
نماینده بنیاد چهارطبقه گفت: در فرآیند ارزیابی در مقیاس کلانترباید ذینفعان مانند کسبه نیز حضور داشته باشند که اگر این اتفاق میافتاد قطعا تنشها در خصوص اجرای این پروژه کمتر بود.
گفتنی است در این جلسه نمایندگان سازمانهای مردم نهاد انجمن توانیابان و بنیاد چهارطبقه حضور داشتند.
فرزانه نثاری