به موازات گسترش شبکه تلفن همراه در کشور طی دو دهه اخیر، تعداد دکلهای مخابراتی به شکل روزافزون در شهرها، خصوصاً کلانشهرها افزایش یافته است. گسترش ارتباطات بهواسطه گسترش شبکههای موبایل گرچه موجب ایجاد امکانات و بهرهمندی شهروندان از مزایای آن شده است اما در سویی دیگر به دلیل فقدان نظارت و خلأ قانونی در زمینه کنترل توسعه شبکه موبایل، احداث غیراصولی دکلهای مخابراتی موجب ایجاد آلودگی بصری و بههمریختگی مبلمان شهری شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، نگرانی از موضوع وجود دکلهای مخابراتی و مشکلات ناشی از آن، به موازات کلانشهرهای کشور، در شهر مشهد شدت گرفته است و نگرانی روانی شهروندان از گسترش سایتهای مخابراتی غیرقابل کتمان است. علاوه بر بار روانی احداث دکلهای مخابراتی، چهره شهر نیز به واسطه تعدد این دکلها زشت شده است. همه این موارد در حالی است که عملاً ضرورت وجود آنتنها و دکلهای مخابراتی را نمیتوان نادیده گرفت و آن را از زندگی بشر امروز که بر پایه ابزارهای ارتباط جمعی چون تلفن همراه، اینترنت و... میچرخد، حذف کرد.
در این راستا شهرداری مشهد چند سالی است که بحث تجمیع و جلوگیری از گسترش دکلهای مخابراتی در شهر مشهد را در پیش گرفته است؛ کاری که سایر کشورهای پیشرفته دنیا آن را انجام دادهاند یا در حال انجام آن هستند.
1200 سایت موجود مشهد جمعآوری و در 349سایت زیباسازیشده تجمیع میشوند
به گفته محمدجواد رجائیان، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد، بحث و اقدام جدی در این زمینه در شهرداری مشهد به سالهای ۸۹ و ۸۸ برمیگردد که در این سالها بحث ساماندهی دکلهای مخابراتی مطرح شده است. در مقطع زمانی فوق، شورای اسلامی شهر مشهد، شهرداری را مکلف کرده است تا لایحهای برای ساماندهی این موضوع ارائه دهد؛ چرا که در این سالها افزایش تعداد دکلها موجب ایجاد آلودگی بصری در سیما و منظر شهری و نگرانی شهروندان از وجود خطرات دکلها شده است.
وی میگوید: در این راستا 3 معاونت برنامهریزی و توسعه، خدمات شهری و معماری و شهرسازی شهرداری مشهد در سال ۸۹ مکلف شدند تا لایحه ساماندهی دکلهای مخابراتی را به شورای اسلامی شهر ارائه دهند.
رجائیان میافزاید: سازمان فاوای شهرداری مشهد به عنوان هماهنگکننده موضوعات مربوط به ساماندهی سایتهای مخابراتی پیگیری کرده است تا با نظارت دقیق از مشکلات جلوگیری کرده و عاملی شود که سایتهای مخابراتی در چارچوب استانداردها و قوانین نصب شود و بهرهبرداری از آن به شکل صحیح انجام شود.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد با بیان اینکه نزدیک به 1200 سایت موجود مشهد جمعآوری و در 349سایت زیباسازیشده تجمیع میشوند، میگوید: برای ساماندهی دکلها یک مقطع زمانی ۴ساله تعریف شده است تا شهرداری مشهد در این بازه زمانی دکلهای موجود را ساماندهی، تجمیع و زیباسازی کند.
رجائیان ادامه میدهد: با توجه به اینکه در گذشته هر کدام از اپراتورها به صورت مجزا اقدام به نصب دکل میکردند، از سال ۹۰ با تصویب لایحه ساماندهی دکلهای مخابراتی در شورای اسلامی شهر، نقاط مشترک برای احداث و نصب دکلها شناسایی شده است تا از گسترش بیضابطه این دکلها جلوگیری شود. بهبود مبلمان شهری و زیباسازی محیطی، کاهش مخاطرات بهداشتی، سلامت و ایجاد بستر توسعه، از مزایای تجمیع سایتهای مخابراتی برای شهر مشهد بوده و سازمان فاوا در راستای وظایف محوله از سمت شورای شهر با جدیت هر چه بیشتر این مهم را دنبال کرده است.
رجائیان اظهار میکند: تعداد دکلهای تجمیعی در این طرح 349 دکل پیش بینی شده است که تا کنون 85 دکل نصب شده است.
وی میافزاید: طرح ساماندهی دکلهای مخابراتی سطح شهر از آبان ماه 96 آغاز شده است و باید تا دو سال آینده به اتمام برسد.
رجائیان خاطرنشان میکند: هر دکل تجمیعی میتواند میزبان 3 اپراتور و 2 FCP (شرکتهای خدمات اینترنت ثابت) که از سازمان تنظیم مقررات مجوز دارند، باشد. پس مجموعاً 5 گروه اپراتور ارتباطی و مخابراتی در هر کدام از این دکلها فعال هستند.
وی افزود: بر اساس طراحی صورتگرفته و جهت اجرای سایتهای نمونه در ۸ نقطه از سطح شهر مشهد سازههای زیباسازیشده نصب گردیدند. این سازهها علاوه بر زیبایی بصری، چندمنظوره هستند و جدا از اینکه امکان نصب تجهیزات ۶ اپراتور بر روی آن وجود دارد، در صورت مناسب بودن مکان، امکان نصب دوربینهای کنترل ترافیک و سایر سنسورهای شهر هوشمند مثل سنسورهای کنترل سنجش آلودگی هوا و... نیز در صورت درخواست آنان وجود دارد.
شهر مقدس مشهد به عنوان دومین شهر بزرگ کشور و صاحب فیض میزبانی حرم مطهر رضوی در کانون توجهات ملی است. شهروندان، زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی شایسته برخورداری از شهری با مبلمان مناسب و دارای سیما و منظر درخور هستند. همچنین با گسترش فناوریهای نوین ارتباطات و اطلاعات، شهروندان و زوار بارگاه مقدس امام هشتم شایسته بهرهمندی از فناوریهای روز ارتباطی و برخورداری از مزایای عصر اطلاعات هستند.
از آنجایی که برخورداری از امکانات ارتباطی مستلزم گسترش شبکه تلفن همراه میباشد و گسترش این شبکه به شیوههای پیشین، مخرب سیما و منظر شهری بوده و در نگاه اول برخورداری از شهر زیبا در تناقض با فناوری ارتباطات جلوه مینماید. اجرای طرح ساماندهی دکلهای مخابراتی حلال این تناقض بوده و راهکاری ارائه میدهد که گسترش شبکه تلفن همراه و استفاده از مزایای متعدد آن بدون تخریب سیمای شهری امکانپذیر باشد.
اختر گنجیان